fbpx Skip to content

Kuvat kertovat: Viipurin kadut kesällä 2019

Viipuri on monelle suomalaiselle tuttu paikka. Vaikka Viipurissa ei olisi vieraillut, jokainen kyllä paikan tietää. Mutta miltä Viipurin kadut näyttävät nykyään?

Käväisin Viipurissa muutaman tunnin ajan kesällä 2019. Tiesin, että Viipurissa on turistikrääsäkauppahalli sekä Viipurin linna. Siinäpä mun tiedot sitten olikin. Lähdin käppäilemään keskustan pää- ja poikkikatuja itsekseni kamera seurana – ja onhan Viipuri joskus varmasti ollut hieno. Keskusaukiot kielivät entisestä vauraudesta. Kaukana ovat kuitenkin ne päivät.

Viipurin kadut ovat rosoiset ilman romantiikkaa. Karut sisäpihat ovat tyhjiä ja kadut epätasaisia. Ainut hyvin ylläpidetty rakennus näyttää olevan Viipurinlinna. En romantisoi Viipuria tai Karjalaa takaisin, mutta onhan se harmillista, että aiemmin niin kaunis kaupunki on päästetty rappeutumaan.

Viipurin linna ja keskustan aukiot on pidetty kunnossa

Viipurin kadut 2019
Viipurin linna on komea näky karun kaupungin keskellä
Viipurin kadut 2019
Muutama hieno aukio löytyi Viipurin keskustasta
Viipurin kadut 2019
Viipurin linnaa vastapäätä olevalla aukiolla oli muutama kahvila ja yksi ravintola. Muualla ei moisia paljoa näkynyt.
Viipurin kadut 2019
Perhe Rontu käppäilemässä Viipurin puistoissa, jotka olivat myös onneksi siisteinä pidettyjä.

Kunnossapidon puute paistaa läpi lähes kaikkialla

Viipurin kadut 2019
Viipurin kadut 2019
Viipurin kadut 2019
Jonkinmoisia katutöitä sentään tehdään. Jonkin verran näkyi myös julkisivukunnostuksia, mutta todella vähän tarpeeseen nähden.
Viipurin kadut 2019
Viipurin kadut 2019
Viipurin kadut 2019
Turre turreilee ja kaikkialla pitää saada itsestä kuva
Viipurin kadut 2019
Viipurin kadut 2019
Huomaa rikkinäinen ikkuna, joka on peitetty jollain kankaalla
Viipurin kadut 2019
Keskellä kuvaa perällä on oikeasti siistin näköinen ravintola
Viipurin kadut 2019
Aina välillä kaduilla näkyi myös kirkkaita värejä rakennnuksissa
Viipurin kadut 2019
Sisäpihoilla ei leikkiviä lapsia näkynyt (toki oli arkipäivä eli olivat toivottavasti koulussa)

Viipurin kauppahalli ei vakuuttanut

Viipurin kadut 2019
Kauppahallin sisäänkäynti on kyllä kaunis
Viipurin kadut 2019
Turistikrääsä oli kallista, mutta enpä muuta odottanutkaan
Viipurin kadut 2019
Viipurin kadut 2019
Viipurin kadut 2019

Onko sulla muistoja Viipuriin liittyen? Tuntuuko kaupungin historia suomalaiselle merkitykselliseltä vai pitäisikö menneiden antaa olla menneitä?

Klikkaa tästä Sukujuurilla Karjalassa: osat 1 & 2.

Viipurin kadut 2019
Karuudesta huolimatta voisin ehdottomasti lähteä Viipuriin yhdeksi tai kahdeksi yöksi tutkimusmatkalle

Ja muistathan, että mut löytää myös täältä:
FB @DramaOnTheRoad
IG @dramaontheroad

26 Comments

 1. Mielenkiintoisia kuvia, Viipuri on tosi kiehtova! Venäjällä ja siten myös Viipurissa moni talo on sisältä remontoitu vaikka ulkoa se olisikin kamalan näköinen. Ymmärtääkseni tämä liittyy myös siihen, että liian pramea ulkonäkö ei houkuttele varkaita.

  • Totta, en tajunnut itse ajatella tuota vaikka kaveri on asunut Tallinnassa juuri tuollaisia sisältä rempatussa, autiotalon näköisessä puukerrostalossa 😀 Varmaankin näistäkin moni on rempattu sisältä, toivottavasti ainakin.

 2. Viimeisestä visiitistä Viipurissa on aikaa, mutta melko samalta näyttää. Ränsistyneet rakennukset näyttävät hyvältä filmikameran mustavalkokuvissa, mutta harmillista miten kaikki on päästetty rapistumaan.

  • Itse myös pidän rappioromanttisista kaduista ja maisemista. Jos sitä tyyliä hakee niin kyllä löytyy Viipurista 😀

 3. Kävin syksyllä vuorokauden ajan vierailulla Viipurissa. On se vähän huja-hajan paikka – oikeasti. Ne mitkä ovat upeasti kunnostettuja on maksettu Suomen rahoilla tai Maailmanpankin varoista – kuten Viipurin kirjasto. Kauppahalli oli upea näköinen ulkoa, mutta sisällä täynnä turistikrääsää..

  • Sama fiilis jäi vahvasti itselle, ja olen myös kuullut että Viipuria on ylläpidetty esim juuri linnan osalta Suomenkin varoilla. Onhan se hyvä, että joku välittää.

 4. Viipurissa kävin joskus kymmenen vuotta sitten. Silloin tuli katsottua linna ja kauppahalli ja aikalailla siinä se sitten olikin. Tekisi mieli mennä uudelleen, mutta tiedostan kyllä, että aika kurjassa kunnossa kaupunki on.

  • Jäi minuakin kaupunki kiinnosteleen, ja koska VR siellä pysähtyy niin voipi olla että tulee uusi kesäreissu. Venäjänkielestä on ehdottomasti iso apu myös täällä, englannintaito on melko vähäistä.

 5. En ole koskaan käynyt Venäjällä, mutta kiehtoisi kyllä kovin. Etenkin juuri Viipuri ja muut menetetyt alueet. Minulla ei sinänsä ole mitään vahvaa tunnesidettä alueeseen, sillä sukuni ei ole sieltä kotoisin tms., mutta kokisin vaan todella kiehtovaksi nähdä paikkoja, joiden historia lähti kulkemaan eri suuntaan.

  • Karjalan alueessa kiinnostaa kyllä erityisesti juurikin tuo, miten ne on jääneet niin retuperälle. Onhan niitä alueita Suomelle takaisin tarjottukin, vaan ei ole huolittu kun ovat lähinnä riesa Venäjälle nykyään, kunnostuskulut olisivat mittavat.. Viipurin-reissu on helppo järjestää ihan vaikka junamatkana. Ajattelin itsekin seuraavan kerran matkustaa paikalle Allegrolla 🙂

 6. Viipuri on ikävä kyllä jätetty retuperälle, mutta kuitenkin edistystä tapahtuu koko ajan. Hitaasti, mutta tapahtuu kuitenkin.

  • Onneksi tapahtuu! Kaupungista saisi kauniin kyllä jos vain siihen rahaa laitettaisiin.

 7. Viipuri jäi kutittelemaan mahdollisena matkakohteena, kun katselin kaupunkia junan ikkunasta kesällä matkalla Pietariin. Miten harmi, että kaupunki on päässyt niin rujoon kuntoon! Ajattelin alunperin suunnata Viipuriin talvella, mutta tällaiset kaupungit ovat varmaan enemmän kesäkohteita – jos Pietari on talvella vähän ankea, mitähän Viipuri olisi.

  • Voin vain kuvitella, että Viipuri ei todellakaan olisi mikään kaunein / rentouttavin kohde talven loskassa 😀 Vaikka voihan harmaus tuoda ”mukavaa” lisärujoutta jo valmiiksi rujoihin katuihin 😀

 8. Venäjä kiinnostaa koko ajan enemmän, varsinkin nyt, kun olen aloittanut opiskelemaan kieltä. Viipuri kiinnostaa myös älyttömän paljon Pietarin ja Moskovan rinnalla. Näistä kuvista sai aika hyvän käsityksen Viipurista, ja ehkä olen outo, mutta ne todellakin houkuttivat käymään tuolla. Jos ei muuta, niin kuvamaan sinisiä ovia. 🙂

  • Itsekin osaan venäjää jonkin verran (entinen yo-kirjoittaja, nykyinen elekielipuhuja) ja siitä on kyllä iso apu Venäjällä reissatessa. Jopa Pietarissa tulee vastaan usein tilanne missä ravintolan tarjoilija ei osaa englantia. Venäjä on todella mielenkiintoinen paikka, suosittelen suuresti kolmen reissun perusteella!

 9. Me kävimme Viipurissa toissa kesänä, ja itse koin, että se oli mielenkiintoinen kaupunki. Teimme sellaisen lenkuran jossa näimme mahdollisimman paljon historiallisesti merkittäviä rakennuksia, ja näkihän niistä, että ne olivat aikoinaan olleet tosi hienoja. Tulimme itse asiassa vähän surulliseksi, että niin monet niistä olivat niin huonossa kunnossa. Me olisimme tykänneet tutustua kaupunkiin pidempään mutta ehkä pitää mennä joskus uudelleen.

  • Kyllä Viipuri jäi itseäkin kiinnostamaan, ja nimenomaan historiaan pitäisi tutustua paremmin ennen seuraavaa reissua että ymmärtäisi mitä ympärillä on joskus tapahtunut ja miksi. Tuo aivan uuden aspektin kaupunkilomaan kun ymmärtää kohteen historian.

  • Haha Viipurin rinkeli jäikin mussuttamatta, pitääkin palata ihan senkin takia 😀

 10. Kuvista päätellen Viipuri on kesällä viihtyisämpi mitä alkukeväästä. Aika samanlainen fiilis jäi, kun huhtikuussa 2016 siellä kävimme. Jotenkin olin mielessäni kuvitellut Viipurin hienommaksi kuin mitä se käytännössä olikaan. Ehkä tuli liikaakin perehdyttyä kaupungin historiaan ennakkoon 😀 Viikonloppuvisiitistä jäi fiilis, että ihan heti ei tarvitse tulla uudelleen tähän kaupunkiin, kun taas Petroskoi teki aivan päinvastaisen vaikutelman.

  • Petroskoissa en olekaan käynyt! Venäjä on yleisesti alkanut kiinnostaa viimein enemmän. Kielen vielä kun oppisi 😀

 11. Mikaeel Mikaeel

  Olen retkeillyt Venäjällä Karjalan kanneksella etupäässä, vuodesta 1995 ja Viipurissa tietysti on tullut käytyä melkein joka kerta. Kaupunki on vuosien saatossa pessyt kasvonsa monella tavalla. On turvallista liikkua ja siistiä mitä oli joskus 90 luvulla verraten. Ihmiset etupäässä ystävällisiä turistia ymmärtäviä. Ja kannaksella olisi jokainen käytävä niin ymmärtää montaa asiaa sen jälkeen.

  • Varmasti etenkin asenteet ovat parantuneet tuolta 90-luvulta. Rauhassa sai kävellä kamerankin kanssa kadulla blondi nainen yksin, enkä kokenut että tarvitsisi mitenkään erityisesti silmäillä ympäristöä niin kuin monessa paikassa helposti tulee tehtyä.

 12. Hei Heli,

  Viipurista saa paljon enemmän irti, jos ensin perehtyy kaupungin historiaan monipuolisesti. Viipurista löytyy nykyään myös paljon hyvää ja korjattua. Kannattaa varata aikaa Viipurille useampi päivä ja kierrellä vanhoja paikkoja avoimin silmin ja mielin.

  Tiedoksi: kirjaston korjauksen rahoitti viime vaiheessa Venäjän federaatio.
  Maailmanpankin rahaa on käytetty Monrepos`n puiston korjaamiseen. Linna on myös venäläisten korjaama ja rahoittama. Venäjällä on parin viime vuoden aikana herätty näkemään Viipuri merkittävänä kotimaan matkailukohteena. Kun pakotteet ja rahapula/korona eivät mahdollista ulkomaille matkustamista vanhaan malliin. Siksi Viipurissa on remontoitu (julkisivut) kymmeniä vanhoja Suomi-taloja. Katso lisää http://www.kantanen.net

  Kiitos mukavista kuvista.

  t. Pekka

  • Kiitoksia kommentista! Viipuriin saisi kyllä kulutettua aikaa, harmi että itselläni oli siellä vain pari tuntia kun ei ollut reissut pääkohde 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.