fbpx Skip to content

Rahtilaivalla Saksasta: tuskaa vai tunnelmaa?

Last updated on 26 tammikuun, 2020

Käyn työreissuilla Saksassa ja muualla Euroopassa aina silloin tällöin hakemassa pakuja/hevosautoja/mitä-lie-isoja-kaaroja. Ekan kerran kun mulle selvis, että paluu Saksasta tapahtuu rahtilaivan kyydissä Finnlinesin Finnstarilla, olin todella tuskissani. Oon koko elämäni vihannut laivamatkoja ja laivalla oloa, ja kerran teininä kokenut tämän saman 30-tuntisen risteilykokemuksen Travemündeen. Muistan lukeneeni yläpedillä pienessä ikkunattomassa hytissä Marilyn Monroen omaelämäkertaa, mikä ei ollut edes hyvin kirjoitettu, mut ei ollut kirjaimellisesti mitään muuta tekemistä kuin lukea sitä tylsää kirjaa.

Nyt kuitenkin on tapahtunut jonkinmoista aikuistumista tai vastaavaa, koska ihmeekseni mä oikeesti viihdyn tällä Finnlinesin rahtilaivalla Saksasta. Listaan tähän nyt muutaman syyn miksi.

Tiedoksi tässä kohtaa: laivan aikataulu on hieman hassu etenkin ensikertalaiselle. Laiva lähtee Saksan aikaa 3 yöllä ja laivassa tulee olla sisällä viimeistään yhdeltä yöllä. Tarjolla yöaikaan on keittoruokailu (10€, ei kasvisvaihtoehtoa) ja kahvilan tarjoamat safkat sekä tietenkin baari on auki. Itse vetäisen mahaani aina skågenin ja painun unten maille.

Seuraava päivä vietetään täysin laivassa, ja toisen yön jälkeen ollaankin Helsingin Vuosaaressa klo 9 aamulla. Laivalla kuluu siis 2 yötä, mutta laivaanmeno on niin myöhäinen ettei se käytännössä tunnu siltä.

Hytti: onko se ikkuna nyt muka niin välttämätön?

ON. Usko pois, kun oot 30h samassa rahtilaivassa, niin ikkunallinen hytti on sijoitus mikä kannattaa tehdä. Me ollaan oltu molemmat risteilykerrat vähän paremman tason hytissä. Ekan kerran puhtaasti sen takia, että kammoksuin matkaa niin paljon etukäteen, että varasin meille LUX-hytin. Siinä tuli jo 2 ikkunaa, joista toinen syvällä ikkunalaudalla aivan keulassa. Silloin heräsin siihen, että risteilyt voi olla mukaviakin. Kiitos siis ikkunalaudasta, Finnlines.

Finnlines rahtilaivalla Saksaan
LUX-hytti on todella tilava
Finnlines rahtilaivalla Saksaan

LUX-hyttiin sisältyi myös pienet pullot skumppaa per ilmoitettu matkustaja ja suklaakuorrutettuja vaahtokarkkeja. Hintaa tälle 20-neliöiselle hytille tuli noin 100 € enemmän kuin asteen halvempi ikkunallinen hytti. Omasta mielestäni tää satku oli ehdottomasti wörtti, etenkin kun meni firman luottokortilta.

Muilla kerroilla ollaan varattu laivamatka vasta satamassa, kun ei ole etukäteen varmaa mihin laivaan ehditään. Silloin pyydän vain halvinta vapaana olevaa ikkunallista hyttiä, ja saadaan jonkin sortin upgrade-hytti. En valita! Kun jakaa hytit joka reissussa miehen/miesten kanssa, pieni lisätila tekee todella hyvää. Pienimpään perushyttiin verrattuna hintaero on taas sen 100 €. Karkeasti sanoen, aina kun upgreidaa yhden tason, se maksaa noin 100 €.

Finnlines rahtilaivalla Saksaan
Keskitason upgrade-hytti on myös todella mukava. Tätä ollaan suosittu suurin osa reissuista.

Ruoka: buffet vai kahvila?

Ei kannata edes miettiä tätä. Jos et joka viikko joudu käymään tätä reissua läpi, kannattaa ehdottomasti ottaa buffa. Laivalla ei varsinaista ravintolaa ole mitään muuta ja kahvilaruoat on perus kahvilasafkaa. Jos siis halajaa kunnon lämmintä ateriaa, niin buffet on ehdoton valinta. Ruokapaketti maksaa 62 € / naama etukäteen ostettuna (laivalta ostaessa kalliimpi). Pakettiin kuuluu 3 ateriaa: brunssi, päivällinen ja aamupala.

Itse olen pesco-vegetaristi eli syön kaikkea paitsi lihaa. Buffet-pöydässä on kesäisin todella hyvä valikoima myös ihan puhtaasti kasvissyöjälle. Vegaanin on hieman hankalampi löytää syötävää, mutta esim. leivänpäällisjuustoja on myös vegaanisia ja etenkin päivällisellä lämpimistä ruoista löytyy muutamakin ruokavaihtoehto. Omaksi lemppariksi on noussut härkiscurry. Jälkkäriäkin on ainakin yksi vegaaninen yleensä.

Syys- ja talvikaudella on eri menu, mutta sillekin ajalle on luvattu yksi kasvisvaihtoehto. Seuraavalla työmatkalla selviää, toteutuuko lupaus.

Kokonainen päivä rahtilaivalla Saksasta: mitä tehdä?

Mulle on muodostunut melko kiva rutiini. Tässä siis mun päivä Finnlinesin rahtilaivalla Saksasta.

Herätys klo 11:30. Ollaan edellisenä päivänä aina valvottu se 24h. Mä en todellakaan herää brunssille heti kun se aukee vaan nimenomaan silleen, että kerkeen brunssille just ja just.

Päikkärit/hyttihengailu/kirjanlukutauko/sulattelutauko hytissä klo 15-16 saakka, fiiliksestä riippuen. Wifi on kallis, mutta kannattaa hankkia jos yhteydet on tärkeet itselle. 12h wifi maksaa etukäteen ostettuna 20 € ja siihen saa kaksi laitetta yhdistettyä.

Kuntosali (Gymstick Gym) ja sauna klo 16-18. Käyn polkeen merimaisemaikkunoiden edessä hetken, jotta saan pitkän ajon jälkeen vähän kuona-aineita liikkeelle. Usein vedän pienen selkäreenin vapaapainoilla, että lähtis sielläkin jumit pois, ja venyttelen kevyesti lihakset läpi edelleen merelle tuijotellen.

Finnlines rahtilaivalla Saksaan
Finnlines rahtilaivalla Saksaan

Siitä sitten käytävän toiselle puolelle saunaan hetkeksi hautomaan. Ai että! Finnstarin saunatiloista löytyy myös poreamme. Saunatilat eivät ole missään kohtaa yhteiset miehille ja naisille eli uimapukua et tarvitse mukaan reissuun.

Hieronta klo 18-18:30. Buukkaan aina tän ajan, jos vielä vapaana. 30 min hieronta kustantaa 35 € ja itselle tulee tarpeen juuri tehdyn työn takia.

Päivällinen klo 18:30-20. Hieronnasta meen suoraan päivälliselle, syön samat safkat kuin aina ennenkin ja jätän taas viinitarjoilun väliin. Oon mahdollisesti epätyypillisin suomalainen buffassa: jätän jälkkärit ja alkoholin väliin, juon vaan vettä ja nautin härkiscurrya 😀

Loppuilta menee aina miten milloinkin. Joskus istutaan hetki baarissa, useimmiten jatkan vesilinjalla ja meen aikasin nukkuun. Seuraava aamuna herätys on klo 8 pintaan ja aamiaisen kautta autokannelle klo 9. Tässä kohtaa ihmettelen aina, että miten tääkin laivareissu meni näin mukavasti vaikka laiva käy tutuksi ja siihen luulisi kyllästyvän. Mut on kai niitä huonompiakin duuneja kuin tää rentoilu laivalla.

Finnlines rahtilaivalla Saksaan

Ootko matkustanut rahtilaivalla? Onko kokemukset ollut yhtä yllättävän positiivisia?

Ja muistathan, että mut löytää myös täältä:
FB @DramaOnTheRoad
IG @dramaontheroad

22 Comments

 1. Mä oon miettinyt tätä Finnlinesii pitkään! Vois ottaa tämmösen samanlaisen ohjelman, jos joskus saa aikaseks tehtyy ton laivareissun. Se olis ainakin hauska. Tää oli hyvä postaus oikeesti! Oot ihan tietäjä työmatkojen takii.

  • En ois uskonu että musta tulee joskus tietäjä laivamatkan suhteen, mut elämä heittelee xD Kiitos ensimmäisestä kommentista blogissani mirkkulimuikkeli.

 2. Katriina Katriina

  Olen matkustanut rahtilaivalla Travemündestä Latviaan Liepjaan. Ei siellä tuollaista luksusta ollut, mutta en ksivannutkaan.

  • Mulle tää 30h olis aivan hirveetä, jos ei olis aktiviteetteja mitä tehdä sinä aikana. Pelkkä kirja ei riitä ihan joka reissulle 😀 Laivan baareissa viihdyn aniharvoin.

 3. Leppoisan ja mukava kuuloinen laivamatka, kun sen oikein oivaltaa! Koko matkustuspäivä on niin sanottu minä-aikaa eikä ruokatarjoilutkaan kuullosta hassummalta!

  • Varsinaista minä-aikaa tämä onkin! Vielä jos joskus saisi oman hytin, niin olisi vielä enemmän 😀 Mutta menee näinkin oikein hyvin, omaa aikaa kaipaakin aina 24h työvuoron päälle.

 4. Tuossahan on jo oikeaa risteilyfiilistä tyyliin Karibian risteilyt! Joskus kauan sitten kun mentiin Keski-Eurooppaan omalla autolla, niin tavattiin ajaa Ruotsin kautta, niin hinnan kuin siellä asuvien sukulaisten takia. Sittemmin on yleensä valittu lento + vuokra-auto-vaihtoehto, joten tuo meripäivä matkalla Travemundeen tai sieltä takaisin on edelleen kokematta.

  • Tää on kyllä yllättänyt mut täysin, jos teille tulee joskus tilaisuus lähteä tälle laivareitille niin kannattaa ehdottomasti käydä itsekin testaamassa! 🙂

 5. Risteilyllä ikkuna on kyllä ehdottoman tärkeä mikäli ei aio istua/kävellä kannella koko päivää. Päivä laivalla ei ihan kärsimykseltäkään kuulosta. Mikäli käytössä on kuntosali ja sauna porealtaineen on se ihan rentouttava päivä. Juuri Mustanmeren ylittäneenä minulla on kokemusta jopa hieman askeettisemmasta risteilystä, ei saunaa, ei kauppaa, ei baaria, ei kuntosalia, huvina delfiinien bongailu ja Krimin tiirailu kiikareilla. https://fammomatkalla.blog/2019/09/17/risteily-yli-mustanmeren/

  • Haha tuo kuulostaa juuri sellaiselta risteilyltä millä en viihtyisi hetkeäkään 😀 Tarviin virikkeitä, tai sitten lukittaudun kirjan kanssa hyttiin koko ajaksi. Ilman ikkunaa tosiaan melkoisen köyhä kokemus 😀

 6. Maksaa ihan sikana, vaikka lähestyn Yandex-selaimen kanssa, jossa kieleni on venäjä. Onkohan karvan verran alle neljä sataa jokin oligarkkihinta. Minä kyllä tiedän, mitä minä tekisin. Katsoisin kannella tipua. Se olisi tietysti ikävää, jos sää olisi huono. Olen tunnetusti palelluttanut itseni laivan kannella tipuja katsellessani. Toinen on se, että mukana on käsi-GPS, joten tiedän täsmälleen, missä laiva liikkuu. Mutta siis, tuolla rahalla pääsisi oikeasti kiinnostaviin mestoihin.

  • Itse en jaksa tipuja tuijotella edes hyvällä säällä, laivalla pitää olla virikkeitä 😀 Onneks tällä laivalla on ihan hyvin niin viihtyy!

 7. Annemaria/Samppanjaa muovimukista Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Mulla on myös ihan hyvät kokemukset Finnlinesin reitiltä Helsinki-Travemünde-Helsinki. Jänskäsin vähän, että käykö yksinmatkaavalle aika pitkäksi. Eipä käynyt. Oli kerrassaan rentouttavaa viettää omaa aikaa kaikessa rauhassa. Yllätyin myös laivan hyvistä ruuiasta.

  • Oon myös salaa haaveillut, että jokin reissu haettaisiin vain yksi auto ja pääsisin kokemaan tuon laivan yksin. Varmaan menisi paljon enemmän kirjanlukemiseksi, kun ei olisi seuraa jolle pitäisi jutella 😀

 8. Ihanaa, kun olit kirjoittanut aikatauluunkin ”ammattilaisvinkit”, noita asioita ei ehkä oikeasti ekalla kerralla tajua (itse en välttämättä tokalla tai kolmannellakaan….). Rahtilaivalla liikkuminen on kiehtonut kauan, tosin suuruudenhulluna harkitsin heti kättelyssä Atlantin ylitystä.

  • Suuruudenhulluutta tosiaan!! Itse en ehkä moiseen Atlantin ylitykseen ryhtyisi, siellä saattaisi tulla jo aika pitkäksi. Mutta kiva, jos tuo aikataulu tuntuu hyödylliseltä 🙂

 9. Olen tehnyt tuon reissun 2015 ja silloin oli kyllä hytti aika ankea. Selvästi on tehty remonttia, mikä on tosi hyvä!

  Itse tykkäsin buffasta jo tuolloin ja mies vielä enemmän. Erinomaisen hyvät safkat.

  Lähtöaika Saksasta on aika hanurista, mutta kaikkea oppii sietämään. Olen muutaman kerran katsonut reissua uusiksi, mutta ollut aina liian myöhässä, eli hinnat nousseet liikaa. Kiltisti sitten ajellut Via Balticaa 😀

  • Mekin ostetaan aina vasta satamasta liput (työreissuilla ei voi tietää varmaksi mihin laivaan ehditään) ja melko tyyriitä ovat kyllä, noin 500-750€/hlö+iso auto -yhdistelmä vielä sillä paremmalla hyttitasolla. Mutta, helppo reitti ja mukava laiva niin firmalle käy silti paremmaksi vaihtoehdoksi kuin ajo. Pelkät bensakulut on isoissa autoissa tietysti niin huimat. Kiva, että hytit näytti paremmilta kuin ennen, hyvä että Finnlineskin panostaa viihtyvyyteen!

 10. Jan Jan

  Lähden ensi vuoden puolella Hki-Travemunde-hki oikeen odotan että pääsen laivaan ja buffaan syömään,sitten baariin,kannelle ottaman maisema kuvia(meri)ja travemundessa kauppoihin ostoksille,sitten takas laivaan ja saunaan nauttimaan

  • Rentouttava loma tulee ainakin! Hauskoja seilailuja sinne 🙂

 11. Jaana Garber Jaana Garber

  Olen joskus ajatellut, etta paasekohan noihin Rahtilaivoihin viela mukaan niinkuin ennevanhaan! Sorry, asun USAssa, ja pisteita ei ole aa:n paalla, ja myos niin kauan ollut poissa Suomesta, etten tosiaan tallaisia asioita (rahtilaivoja) ole voinut, tai tullut ajatelleeksikaan ihmetella.
  Mutta vahan hymyilyttaa, ja kiva on tietysti, etta nykyajan Suomalaiset ovat vahan enemman ”spoiled”, kun puhut jos olisi tarpeeksi virikkeita mukana matkalla, ym., Nimittain mina lahdin melko koyhana tyttona Suomesta Lontooseen (AuPairiksi vuodekasi) syyskuussa 1973 rahtilaivalla Katajannokalta, ja matka kesti muistaakseni viisi paivaa. Ehka parikymmenta matkustajaa oli mukana, ja me kaikki saatiin istua Kapteenin poydassa syomassa joka ilta – upeaa oli silloin mielestani. Taisi kaikki ruuatkin olla matkalipussa mukana – mika ei varmaan kovin kallis ollut, kun pienessa kopissa nukkui nelja naista kerros sangyissa – ilman ikkunaa! Heh, minulle ei olisi tullut mieleenkaan siita valitella – matkalla oli mielestani aivan hauskaa, ja paras juttu oli, etta moniin uusiin ihmisiin tutustui!
  Pari kertaa menin myos (edestakaisin) Venalaisella laivalla, ja niissa oli aika hyvat teatteri esitykset, ym., vaikka oli CCCP aikaa! Matkustajia oli enmman. (Vanhoja Suomalaisia laivoja muuten, mita oltiin heille annettu sotavelkoina pois!) Ensimmaista kertaa soin kielta! (Tongue!) Suomessa ei siihen aikaan ollut mitaan ulkomaalaisia ravintoloita – ehka pari pizza ja burger paikkaa.

  Oli kiinnostava lukea sinun blogisi…. tyomatkoilla!
  Mina puolestani jain Lontooseen kahdeksaksi vuodekasi (pari kertaa kavin Suomessa muutaman kuukauden vierailulla – sen jalkeen vain monilla lomilla), ja sielta New Yorkkiin muutin uuden aviomiehen kanssa. Sen jalkeen asunut taalla Atlantassa (GA) melkein 30 vuotta – niin se elama vie kun nuorena maailmalle lahtee.
  Mutta nykyajan Suomalaisille nuorille eivat ”ulkomaat” ole enaan lainkaan niin upeita kait kuin ennen…. Suomi silloin tuntui vahan ”ahdistuttavalta”, niin halusin pois!
  Nykyaan asun aivan ihanassa kolmikerroksiessa talossa taalla lampimassa ilamstossa ihanan (laki-lawyer-) mieheni kanssa – ja olen onnellinen etta nyt olemme kayneet tusinoilla risteilyilla ja muilla matkoilla vuosien aikaan – mutta en koskaan unohda tuota ensimmaista rahti-laiva matkaani….. pimeaan yohon mennessani….vahan itku silmassa….. en tosiaan tiennyt silloin mihin se johtaisi. Tosi onneen!

  Onnea kaikille lukijoille myos!

  • Moikka! Kiitos pitkästä kommentista ja tarinastasi 🙂 Maailma on pienentynyt aikalailla nykyisten helppojen ja nopeiden yhteyksien ja etenkin halpalentoyhtiöiden takia. Suomi kun alkaa ahdistaa niin ei kun pois, jopa korona-aikana täältä pääsee ihan hyvin matkustaan mikä on sinänsä huvittavaa kun vertaa miten ennen matkustettiin. Ei varmasti kukaan lähtenyt ihan huvin vuoksi esim. Prahaan viikonlopuksi 😀 Saati viikon lomalla Aasiaan, mikä sekin on mahdollista nykyään. Itse lähdin 19-vuotiaana Australiaan välivuotta viettämään, eikä se tuntunut edes mitenkään ihmeelliseltä asialta vaikka suoraan vanhemmilta muutin toiselle puolelle maailmaa. Matka kesti 4 lentoa, noin 45 tuntia muistaakseni kun ei ihan kalleimpia lentolippuja otettu. Paljon on maailma muuttunut vajaassa 50 vuodessa!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.