fbpx Skip to content

#RakastunutRaumaan – arkipakolainen kotimaan lempikohteessaan

GET READY: ”Karsin” tähän kirjotukseen lempikuviani vuosien varrelta, tai ainakin ne lempikuvat mitkä nopealla etsinnällä löysin. Monta jäi vielä jakamatta teille. Ja silti näitä on 20 kpl. Vaikka et tekstiä lukisi, katso kuvat läpi, sillä niissä on Rauman tunnelmaa.

Rauma on ollut vuodesta 2013 lähtien kesän ykköskohteeni. Tosin käyn siellä talvellakin. Ja keväällä. Rauman ruska on näkemättä, siinä voisi olla täksi vuodeksi tavoitetta.

Juhannus 2013 oli harvinaisen helteinen ja 4 päivään mahtui paljon: saaristoveneilyä ja -grillailua, paljuilua, paljon paljon paljon hyvää ruokaa ja paljon Vanha Rauma -kävelyä. Rakastuin Raumaan heti. Jotenkin kaikki siellä vaan natsasi pääni ja sieluni sisällä täydellisesti. Ei toki varmaan yhtään asiaa haitannut samanhenkinen rento seura, josta saan nauttia edelleen näinä päivinä. Raumalle ajanutta ystävyyttä Katin kanssa tulee nyt syksyllä 7 vuotta.

Tutustuin siis TAMKissa vuonna 2012 erääseen vuoden -73 hippimuikkeliin, jonka perheen luokse lähdin juhannukseksi 2013 pitkänmatkanbussilla kahden albiinorotan kanssa. Kyllä, olin päästellyt hieman ylinopeutta ja menettänyt ajokorttini muutamaksi kuukaudeksi, joten siirto Raumalle tapahtui bussilla lemmikkien kera. VR kun ei Raumalle kulje. En ymmärrä miksei.

Rakastunut Raumaan
Jos sulla on mahdollisuus päästä merelle ja saaristoon, käytä se hyväksesi!

Vanhan Rauman pikkukujille ja sisäpihoille menettää palan sydäntään

Jos haluat oikein pureutua Vanhan Rauman tunnelmaan, suuntaa Rauman pitsiviikoille. Pitsiviikot on käsittääkseni aina heinäkuun viimeinen viikko, mutta kannattaa tarkistaa täältä. Nappaa mukaasi pihakirppiskartta ja suuntaa normaalisti suljetuille sisäpihoille – täältä löydät pieniä museoita, kukkaketoja patsaiden kera ja pihakeinuja. Minä löydän näiden lisäksi usein vaatteita, astioita ja asusteita.

Jos et satu Raumalle pitsiviikolla, ei hätää. Vanha Rauma on täynnä suloisia putiikkeja niin designista keittiötarvikkeisiin kuin kirppiksiinkin. Täältä löytää kaikkea ihanaa pientä. Kerran lähdin Raumalle hieman pienemmillä varoilla, ja se oli virhe. Söin kaurapuuroa loppukuun. Varaa Vanhassa Raumassa siis aikaa myös shoppailuun tai ainakin puotien läpikäymiseen!

Rakastunut Raumaan
Rauma 2019
Vanha Rauma on täynnä mitä upeimpia ja erilaisempia portteja sisäpihoille

Pitsalta vaniljamunkille tai aurinkoterassilta pippuripihville – ahda itsesi täyteen Rauman parasta ruokaa

Ei Raumaa ilman Osteria da Filippon pitsaa (suosittelen Finlandiaa: lohta, smetanaa ja aurinkokuivattuja tomaatteja) tai Kontion Kahvilan vaniljamunkkia. Näin tamperelaisena ymmärrän munkkien päälle, onhan meilläkin oma kuuluisa munkkimme. Ja vaikka kuinka rakastan Pyynikin munkkia, kyllä Kontion vaniljainen on vähintään yhtä hyvä. Molemmat pääsee nauttimaan ihanassa miljöössä, joten varmaan tunnelma tuo ison lisän itse kulinaariselle kokemukselle.

Kontion Kahvilalta tien toisella puolella voi bongata muutaman avaimenreiän – kurkistappa sisään! Piiloparatiisi-nimeä kantava teos on hieman karmaiseva alkuun henkilölle, jota pelottaa ahtaat ja pimeät paikat missä saattaa lymytä ötököitä (krhm minä), mutta tänne kannattaa oikeasta vilkaista.

Vaniljamunkki oli rakkautta ensisilmäyksellä!
Rauma 2019
Yksi Vanhan Rauman harvoista kivitaloista: vanha kaupungintalo

Monesti meidänkin vierailema terassi on Wanhan Rauman Kellari. Kattoterassilla olen käynyt useamman kerran, mutta ravintolan puolella kellarissa vain kerran. Itse söin silloin vielä lihaa, joten päädyin Merikarhun pihviin. Tämä tervakastikkeen kanssa tarjoiltu lihakimpale on ravintolan erikoisuus, joten pitihän se testata. Ja hyvä oli! Näin pesco-vegetaristina päätyisin nykyisin varmaan kalaan.

Olihan kuvapläjäys! Raumasta voisi puhua ikuisuuden. Jotta ei kuitenkaan tule ihan kirjaa tästä kirjoituksestani, jätän muita juttuja myöhemmälle. Mutta tämän sanon loppuun: kun Live Now – Dream Later -blogin Saana aloittaa kummituskierrokset Raumalla, suunnataan kaikki sinne heti. Vanhan Rauman kummitustarinat on meinaan sen verran karmivia, että ne kannattaa kuulla.

Rauma 2019
Saana kertoo juuri tarinaa Rauman taidemuseon kiusanhengestä. Mutta se kiusaa vain taiteilijoita, eli taidemuseossa uskaltaa kyllä vierailla.
Photos 2018
Mun ehkä lempikuva ikinä, nää keltaiset seinät puhuttelee mua. Oon keltaisen fani noin niinkun yleisesti kaikessa.

Ootko käynyt Raumalla vai ootko kenties löytänyt jonkin toisen lempikesäkohteen Suomesta?

Ja muistathan, että mut löytää myös täältä:
FB @DramaOnTheRoad
IG @dramaontheroad

10 Comments

 1. Emma Emma

  Vanha Rauma on kyllä aivan ihana! Me oltiin muutama vuosi sitten pääsiäisen aikaan Raumalla hotellilomalla ja kierreltiin kaupunkia – sääli vaan että pyhäpäivinä juuri mikään paikka ei ollut auki. Ärsyttävä suomalainen tapa, että kaikki on kiinni silloin kun ois aikaa kierrellä putiikeissa ja istua kahvilla.

  • Sama kävi mun vanhemmille! Lähtivät lauantaina töiden jälkeen ajelemaan, ja perille päästessä putiikit kiinni ja koko sunnuntain kiinni myös. Ei ollut edes mikään ihmepyhä. Todella ärsyttävä tapa, ja harmittavasti menee myös myyjillä myynnit sivu suun kun on liikkeet kiinni juuri silloin kun ostajat liikkeell :/ Mutta, oma valintahan se heillä on.

 2. Oi Rauma! <3 En ole ollut noissa maisemissa vuosiin, mutta nuorempana tuli pyörittyä paljon moikkaamassa siskoani, joka oli töissä Raumalla. Pitäisi kyllä ehdottomasti mennä turistina uudestaan pyörimään noille ihanille vanhoille kujille!

  On kyllä hassu ajatus, ettei VR kulje tuonne!

  • Mene! Rauma on jotenkin niin ihana pakopaikka omasta arjesta, että tuntuu aina kuin olisi ulkomailla kotona kun siellä käy <3

 3. En oo käynyt Raumalla, mutta oon kuullut Rauman hienosta vanhasta kaupungista, ehdottomasti on pysähdyttävä seuraavalla kerralla ku ohi mennään! 🙂

  • Kannattaa ehdottomasti! Vaikka ei muuten aikaa olisi pysähtyä pitkäksi aikaa, niin kannattaa pysähtyä vaikka lounaalle ja nauttia hetki Vanhan Rauman tunnelmasta 🙂 Tai johonkin merenrantaravintolaan/-kahvilaan tuoksuttelemaan kesäistä meri-ilmaa!

 4. Ihan mahtava nähdä toisen perspektiivistä oma alkuperäinen kotikaupunkinsa<3 Raumalla synnyin ja kasvoin. Käyn itse nykyään enää Raumalla harvoin, mutta onneksi säännöllisesti. Samalla pääsen nauttimaan kaupungin ihanasta puutaloalueesta – kiitos vanhempieni, jotka pitävät yhä kivijalkaliikettä suloisessa vanhassa kaupungissa. Erityisen paljon viehättää postauksessasi se, että olet löytänyt mukaan ripauksen mertakin (ainakin kuvassa;). Rauma on upea merikaupunki, mutta usein postauksissa nousee lähes pelkästään Vanha Rauma (joka toki kaikessa upeudessaan paikkansa postauksissa ansaitsee).

  • Mitä liikettä vanhempasi pitää? Pitsiviikoilla olen tosiaan taas menossa Raumalle, ja kaverilla vene niin tänä kesänä aion päästä taas merelle! En tiedä onnistuuko tuolla Pitsiviikko-reissulla, mutta ilmoitin Katille että piru vie haluan merelle nyt kun on mahdollisuus taas 😀 He asuivat siis vuosia pois Raumalta, mutta muuttivat takaisin. Siksi pääsin ekalla reissullani merelle mutten ole sittemmin päässyt. Ihanaa, kun on ystäviä jotka pystyvät näyttämään Raumaa monesta eri kulmasta 🙂

 5. Itsellä Raumalla käynnistä on vuosia. Lapsuudessani siellä olen ollut usein. Täytyisi käydä useammin, vanha Rauma on upea. Niin kuin merikin.

  • Sanoin itsekin nyt Katille, että kun kerta viimein takaisin muuttivat Raumalle ja asuvat 200m mereltä ja veneeltään, niin tänä kesänä saavat viedä mut päiväks merelle ja saaristoon – ihanaa kun on ystäviä joita voi käyttää surutta hyödyksi 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.