fbpx Skip to content

Avannosta elinvoimaa – saunavaihtoehtoja Saunapääkaupungissa

Last updated on 3 huhtikuun, 2019

Suolijärven sauna
Laura Vanzo / Visit Tampere


Avantouinti tehostaa verenkiertoa, lievittää selkä-, niska- ja hartiaseudun kipuja, saattaa vähentää masentuneisuutta, astmaoireita ja nukahtamisvaikeuksia. Avantouinti helpottaa nivelreumaa ja fibromyalgiaa sairastavien vaivoja. Avantouimarit kertovat harrastuksensa auttavan stressiin, virkistävän kehoa ja mieltä sekä parantavan verenkiertoa ja kylmänsietokykyä.

Yle Akuutti

Olen käynyt avannossa vuodesta 2016, mutta tänä vuonna aloitin harrastuksen ”tosissaan”. En nyt ehkä niin tosissaan, että joka viikko kävisin, mutta kuitenkin sen verran tosissaan, että ostin 10 kerran kortin Rauhaniemen Kansankylpylään (47 €). Käyn kaverin kanssa saunassa ja avannossa aina kun molemmilla on sellainen viikonloppu, että se aikatauluun istuu.

Avanto
Rauhaniemen avanto
Avanto Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere Oy
Suolijärven avanto
Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere Oy

Tampere on Suomen Saunapääkaupunki. Yksinkertaisesti sen takia, että meillä on aika pirusti julkisia saunoja ympäri kaupunkia. Pelkästään keskusta-alueella on ainakin viisi. Kolmessa näistä (Kaupinoja, Rauhaniemi ja Saunaravintola Kuuma) pääsee myös avantoon. Kuuman avannon ja saunan menen testaamaan (viimein!!) ensi viikolla. Voit kuitenkin jo lukaista heidän ruokatarjonnastaan täällä.

Tullin Sauna on sisätiloissa ja yhdistettynä ihanan ravintolan kanssa. Täällä tunnelma on ihanan puuntuoksuinen, ruoka todella hyvää ja pukuhuoneet yhdet parhaista missä olen käynyt. Kyllä, pukuhuoneillakin on väliä.

Rajaportilla sen sijaan on kahvio-terassi-vilvoittelualue. Rajaportin Sauna sattuu olemaan Suomen vanhin vielä käytössä oleva julkinen sauna, avattu jo vuonna 1906. Suosittelen testaamaan senkin! Mutta huomio: naiset ja miehet saunovat täällä erikseen, alasti. Uimapukuja ei sallita. Vilvoittelualueen ollessa yhteinen, ulkona ollaan tietenkin pyyhe päällä (kuten alla olevasta kuvasta näkyy).

Näillä meriiteillä en yhtään ihmettele miten Tampere sai tittelinsä Saunapääkaupunki.

Rajaportin sauna on todella ihana mesta – niin ihana, että siellä naurattaa vääjäämättä. Kukas siellä taas monttu auki, saakohan musta kuvaa missä en naurais?
Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere Oy

Paikoillanne, valmiit, avanto!

Mulle tarjoutui kiva tilaisuus lähteä malliksi Suolijärven saunaan avantoon. Ja Saunapääkaupunki kun ollaan, niin lähdin riemusta kiljuen kuvattavaksi! Iso kiitos Visit Tampereelle kutsusta, tämä postaus olisi ollut paljon hankalampi toteuttaa ilman näitä mahtavia kuvia.

Avannosta noustessa on aina lievästi sanoen virkeä olo. Hengitys itsellä edelleen hieman salpautuu, mutta tähänkin oon saanut parempaa touchia keskittymällä hengitykseen koko avantoon menemisen ja sieltä nousemisen ajan.

Aina tulee kiire pois, ihan joka kerta, mutta nopea-dippaus-ja-penkille-höyryävänä-istumaan onnistuu kuitenkin monta kertaa kunnon löylyjen päälle. Ja fiilis on mitä hienoin (ja raukein) kun viimein pääsee kotiin.

Avanto Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere Oy
RAIKASTA ON P**KELE
Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere Oy
Avanto Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere Oy
Suolijärven sauna
Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere Oy

Suolijärven sauna oli tosi symppis paikka! Pieni ja aivan erilainen kuin missä olin aiemmin käynyt. Saunojia oli kuitenkin reilusti. Ihmisiä alkoi valumaan paikalle kuvaustemme jälkeen (olimme paikalla totta kai ennen saunan aukeamista, että saimme kuvata rauhassa), ja kaikki näkyivät käyvän avannossa.

Täällä olikin harvinaisen hyvä avanto, jopa kahdet portaat ja todella iso alue missä pystyi ihan uimaan. Itsekin rohkenin ottamaan muutaman vedon portailta pois päin! Lähinnä toki rohkeus nousi hyvien kuvien toivossa.

Olin melko äimistynyt kahdesta avanto-ensikertalaisesta porukassa: näköjään kameran ja dronen läsnäolo pakottaa menemään hyiseen veteen. Hatunnosto heille. Omakin ensimmäinen avantokokemukseni oli kameran painostamana, ja päädyin heti BBC:n uutisiin 😀 Perus.

Pointtini tässä kirjoituksessa on: menkää avantoon. Menkää, testatkaa, rakastukaa jos mahdollista. (Mutta jos teillä on sydänsairauksia, älkää menkö. Sitten se ei ole enää terveellistä. Jos avanto tuntuu epämukavalta, ei se luultavasti tee hyvää. Omaa oloa kuunnellen tässäkin asiassa 🙂 )

Avanto Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere Oy
Suolijärven sauna
Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere Oy
Avanto Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere Oy
Suolijärven avanto
Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere Oy

Ootko käynyt avannossa? Vielähän kerkee, ei kesä ensi viikolla ala! Suosittelen kiiruhtamaan vielä tällä avantokaudella, turha jättää tätä kokemusta ensi kauteen 😉

Ja muistathan, että mut löytää myös täältä:
FB @DramaOnTheRoad
IG @dramaontheroad

10 Comments

 1. Saunakulttuuri Tampereen alueella ansaitsee maailman saunapääkaupungin tittelin, sitä sanoivat jo minulle Suomen Saunaseuran vaikuttajat heidän kanssaan saunoessani pääkaupungiseudulla Lonnan saunan avajaisissa.

  Visit Tampere hakee näköjään nuorekasta ilmettä mainoskuviin. Vertaappa tämän jutun ”todellisuuskuvaa” Rajaportilta, niin onhan siinä eroa 😀 https://kohteenamaailma.fi/kotimaa/tampere-paikallisten-tapaan-pyynikki-pispala/ Mutta yhtä kaikki, kivoja kuvia Tampereen saunoista ja asiallista kerrontaa. Saunakulttuuri on vaalimisen arvoinen asia ja hieno sellainen!

  • Haha, onhan noissa kuvissa eroa 😀 Laura todella kuvaa Tamperetta hyvin, saa tän kaupungin näyttään niin hienolta että itekin oon rakastunut tähän uudelleen niiden kuvien myötä 😀 Mutta saunakulttuuri täällä todella on mallillaan! Aivan ihanaa, että itsekin löytänyt sen nyt parin viime vuoden aikana.

 2. Mä oon sen verran nössö vilukissa, että mulla olisi työn ja tuskan takana päästä avantoon pulahtamaan. Voisihan sitä parin vuoden tauon jälkeen yrittää taas joskus. Hei noi Tampereen saunat kuulostaa ihanilta, voitko joskus viedä mut Tampereen parhaimpaan yleiseen saunaan – oon ihan neitsyt yleisten saunojen suhteen. 😀

  • Mennään!! Tiiän omat lempparit, mennään johonkin niistä 😀 Tervetuloa saunomaan!

 3. Laura ottaa kyllä ihania Tampere-kuvia! Mä en ole itse yhtään saunaihminen ja varmaan sen takia ei ole sitten tullut sitä avantoakaan koitettua. Mutta onhan se nyt oikeesti noloa asua Suomen saunapääkaupungissa ja suositella kaikille muille Rajaporttia ja avantoa ja itse en ole koskaan testannut kumpaakaan.. Pakko rohkaistua siis vielä joku kerta!

  • Saunaan vaan! Mutkin painostettiin avantoon ekan kerran ihan St Patricks Day greeningillä vuonna 2016, enkä oo katunut hetkeäkään että annoin periksi 😀 Rauhaniemi on oma lemppari, se on lähellä kotia ja diggaan kun se on niin kauniissa maisemissa 🙂

 4. Amen! Avantouinti ja saunominen yhdessä on niin siistiä ja rentouttavaa. 🙂 Olisi kyllä kiva tulla joskus saunateemaiselle reissulle Tampereelle.

  • Kyllä kannattaa! Täällä on niin hirveästi vieläpä erilaisia saunoja, että jokaiselle löytyy jotain. Modernista kaupunkisaunasta järven rannalle metsän keskellä, kuitenkin pysyen max 2km päässä keskustasta. Aivan ihanaa kun on niin paljon valinnanvaraa, ei pääse kyllästymään 🙂

 5. Näin Tampereella asuvana mulla olisi kyllä ihan huippumahikset käydä avannossa, mutta kylmä vesi on jotain mitä välttelen viimeiseen asti, joten ei ole tullut mentyä 😀 Suolijärvellä käyn usein lenkkeilmässä ja siinä saunalla käy kyllä usein melkoinen kuhina. Kiva, että tänne vähän syrjemmällekin on saatu kiva pulahduspaikka 🙂

  • Kannattaa testata ainakin kerran avantoa!! Koska itsekin inhoan kylmää, mutta ekan kerran painostuksen jälkeen jäin avantoon aivan koukkuun 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.