fbpx Skip to content

Kesäinen Pariisi valloitti tunnelmallaan

Last updated on 2 heinäkuun, 2019

Voisipa melkein todeta taas, että ai kauhee. Pariisin-reissusta melkein puoli vuotta enkä ole mitään siitä kirjoittanut. No, hyvä syy olkoon diagnoosi väsymysoireyhtymästä, joka ei helpota kirjoittamista keskittymiskyvyn puutteen takia. Majoituksista ja lempiravintoloista kirjoitan erikseen, mutta halusin avata Pariisia myös yleisellä tasolla.

Pariisilta en odottanut hirveästi ihan tarkoituksella. Pelotti, että jos odotan jotain ihmeellistä, tulen vähintäänkin pettymään. Olen käynyt Pariisissa pikavisiitillä 16-vuotiaana, mutta ei sitä mielestäni oikein lasketa. Silloinen ensivaikutelma kaupungista ei ollut kummoinen. Toivoin, että kesäinen Pariisi olisi tällä kertaa positiivisempi kokemus.

Summer in Paris
Sacre Coeurille päästääkseen voi varautua melkoiseen porraskipuamiseen!
Summer in Paris
Lounas lempipaikassamme Shoukissa Saint Martinilla. (Viinin nauttimisen lisäksi söimme siis myös, mutta ruoat on tuolla ”kääreissä”.)

Tällä reissulla oltiin jälleen yhdessä Pöndekengissä-Miran kanssa. Olimme suunnitelleet matkaa (harvinaista kyllä) jo etukäteen. Majoitukset oli varattu kahdelta täysin erilaiselta alueelta, lounasristeily ja katakombit oli buukattu ja aikataulutettu. Tätä me ei tehdä ikinä, olemme molemmat spontaaneja fiilismatkailijoita. Mennään sinne minne nenä sattuu osoittamaan, missä tuoksuu jokin huumaava ja kimmeltää kupliva. Kesäinen Pariisi tarjosikin nenillemme todella paljon mahdollisuuksia…

Summer in Paris
Perus-turre Ivanassaan, luottovaate Pariisissa: paljettia paljetin päällä

Skumppalasilta skumppalasille nähtävyyksien kautta

Kesäinen Pariisi pääsi yllättämään: paikkahan olikin melko rento! 5 yötä oli juuri sopiva aika Pariisiin: tässä ajassa kerkesi paikallisten vinkkejä, turistimestoja, monen monta hyvää lounasta ja sitäkin useamman viinipullon. Ja salakapakan!

Jim Morrisonin hauta oli myös sellainen missä halusin ehdottomasti käydä, onhan siellä kerran elämässä käytävä. Hautausmaa oli hieno kohde muutenkin, eurooppalaiset hautausmaat ovat niin eri kastia näyttävyydessään kuin suomalaiset. Ja iloisia uutisia Pokemon Go -pelaajille: löytyy hautausmaalta myös poke stoppeja sekä gymejä! Morrisonin hauta toimii gyminä. En sitten oikein tiedä, olisiko tästä iloinen vai onko tämä jo pyhäinhäväistys.

Summer in Paris

Katakombeilta odotin paljon, mutta fiilis jäi vähän odottavaksi. Käveltiin maan alla muutama kilometri käytäviä, joiden seinämille kasatut luut olivat vähän turhankin selvästi kasattu vain showta varten. Tottakai paikan historia on kiehtova, mutta kyllä silti odotin isompaa shokkia. Nyt kaikki oli vähän sellaista turisteja varten aseteltua, turhan kliinistä. Odottamani kylmät väreet jäivät kokematta.

Katakombeille oli muuten todella pitkä jono helteestä huolimatta. Suosittelen todella buukkaamaan tämän jo etukäteen. Vaikka hinta on huomattavasti tyyriimpi, on jonon ohi pääseminen hinnan väärti. Eikä mielestäni paikka ole jonotuksen arvoinen…

Summer in Paris
Vähän oli kliininen kokemus nämä asetellut pääkallot ja reisiluut
Summer in Paris
Ihana ranskalainen katukuva

Pariisissa ihastuin eniten Saint Martinin alueeseen. Loistavat ravintolat, ihana kanaalinranta (skumpalle) ja yllättävän edulliset hinnat houkuttelevat sinne uudemmankin kerran. Ruokatarjonta oli todella monipuolinen ja kansainvälinen. Päädyimmekin vahingossa ensimmäiset päivät nauttimaan vain israelilaista ja thaimaalaista ruokaa.

Ranskalainen palvelu on kuuluisa töykeydestään, englanninkielen taitamattomuudestaan ja kaikesta negatiivisesta. Meille kokemus oli aivan päinvastoinen! Palvelu kaikkialla oli todella ystävällistä, ja se mikä kielitaidossa jäi uupumaan korvattiin hymyillä ja eleillä. Yhdessä ravintolassa saimme pääkokilta jopa hänen henkilökohtaisen lempiravintolalistauksensa (mistä salakapakankin löysimme).

Summer in Paris
Pariisin Notre Dame: yksi kauneimpia rakennuksia Euroopassa, ellei maailmassa

Jos jotain kannattaa Pariisissa välttää, niin Eiffel-tornin lähistöä ja Champs-Élyséesiä. Näistä löytää vain ahdistavia turistimassoja, lomakuvaphotobombbaajia ja katukrääsäkauppiaita. Oikea Pariisi on jossain ihan muualla! Yllättävää kyllä massoista huolimatta Notre Dame ei tuntunut yhtä ahdistavalta. Sisälle emme jaksaneet jonottaa.

Kesäinen Pariisi mahdollisti tunnelmoinnin

Oma lempparini Pariisissa oli jo vuonna 2008 joenvarsikauppiaat, eivätkä nämä pytingit pettäneet tälläkään kertaa – mukaan lähti kaksi ihanaa pientä kuvaa, jotka kotona kehystettynä muistuttavat matkasta. Kesäinen Pariisi antaa parastaan nimenomaan ulkoilmoissa tunnelmoidessa, kuunnellessa ranskankielistä puheensorinaa ympärillä.

Summer in Paris
Jim Morrisonin hauta oli suosittu kohde

Keli elokuun lopulla oli mukavat +25-30. Terassikausi parhaimmillaan ilman, että oli liian kuuma. Illat olivat vielä sen verran lämpimiä, ettei aina tarvinnut mukaan takkia. Kuitenkin joinain iltoina lämpötila tippui yllättävänkin paljon eli takki kannattaa ottaa ehdottomasti mukaan reissuun.

Mielestäni tärkein asia muistaa Pariisin-matkaajalle on, että etsi se oma juttusi tästä isosta kaupungista. Kaikkien ei tarvitse tykätä Sacre Coeurin auringonlaskusta tuhannen muun kanssa jaettuna, vaikka se kaunis onkin. Tässä kaupungissa riittää koluttavia kaupunginosia yhden kokonaisen elämän ajaksi: älä siis luovuta vaikka et ensimmäisellä kerralla ihastuisikaan! Pariisille kannattaa antaa toinenkin mahdollisuus, ja ehkä kolmaskin. Itse olen todella tyytyväinen, että annoin uuden mahdollisuuden tälle kaupungille.

Summer in Paris
Tästä asukokonaisuudesta Mira jälleen kerran huokaisi ”Pitääkö aina olla noin dramaattinen..” En ymmärrä mitä hän tarkoittaa.

Oletko käynyt Pariisissa? Ihastuitko vai vihastuitko?

Ja muistathan, että mut löytää myös täältä:
FB @DramaOnTheRoad
IG @dramaontheroad

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.