fbpx Skip to content

Kohokohdat: Tasmania-kiertoajelu

Last updated on 7 maaliskuun, 2019

Elämäni yksi ehdottomia kohokohtia tähän mennessä on Tasmania-kiertoajelu loppuvuodesta 2011. Siitä on nyt 7 vuotta, enkä voi uskoa todeksi miten nopeasti aika on mennyt. Toisaalta tuntuu, että siitä on yksi kokonainen elinikä, mutta toisaalta muistot ovat vahvoina mielessä. 

Aloitimme matkan kodistamme Brisbanesta, ajoimme outbackin halki Melbourneen ja lensimme Launcestoniin. Hobartissa saimme allemme vanhan campervanin ja olimme valmiit aloittamaan 5 päivää kestävän kiertoajelumme. Pitkään emme tien päällä olleet, yhteensä vain 10 päivää, mutta meillä oli kaikilla päivätyöt Brisbanessa joten tässä ei ihan perinteisellä määrittelemättömällä roadtripillä oltukaan.

Tasmanian upeat, erilaiset rannat

Rantoja en osannut Tasmanialta odottaa. En siis tiennyt lähtiessä Tasmaniasta mitään. Myöskin syy lähteä Tasmaniaan on aikojen saatossa unohtunut, sillä muistaakseni ennen muuttoa Australiaan en edes tiennyt Tasmanian olemassaolosta.

Road trip in Tasmania
Muirs Beach

Odotin Tasmanialta kosteita sademetsiä, kalliorantoja ja raivoisaa ympäröivää merta. Kallioita toki olikin, mutta sen lisäksi upeita rantoja ja vesiputouksia. Tasmaniassa oli myös hyvin kylmä Queenslandin lämmön jälkeen – lämpötilat pyörivät 10-15 lämpöasteen hujakoilla. Tyypillinen suomalainen kesä, jopa parempi kuin juhannus yleensä. 

Road trip in Tasmania
Pirates Bay
Road trip in Tasmania
Bay of Fires

Kallioiset rannat eivät suinkaan olleet pettymys – päinvastoin. Gold Coastin ja Stradbroke Islandin unelmarantojen jälkeen kalliot tuntuivat suorastaan piristävältä muutokselta. Ainoa hiekkaranta, jolle osuimme, oli Bay Of Fires. Ja sielläkin hiekka oli niin karkeaa, että kävely sattui jalkapohjissa! 

Metsämaisemia Tasmaniassa

Tällaista Tasmaniaa odotinkin: tummanvihreää kasvullisuutta, jylhänkorkeita seinämiä, saniaisia. St Columba Fallseille teimme pienen kävelyretken asvalttitietä pitkin. Tasmaniassa on hyvin otettu huomioon parkkipaikkojen tarve sekä turistien huonot kävelykengät – moneen paikkaan itäpuolella saarta pääsi ihan perusvaatetuksella ja -kunnolla.

Road trip in Tasmania
St Columba Falls
Road trip in Tasmania
Devil’s Kitchen

Söpöt eläinkohtaamiset

Road trip in Tasmania
Tämän söpöläisen lajinimi on pussinäätä!

Mä rakastan eläimiä – siis rakastan! Tasmaniassa kohtasinkin enemmän eläimiä kuin koko muuna aikana Australiassa. Tasmanian paholaista emme kohdanneet, mutta hyvä niin. Ne eivät nimensä mukaisesti ole kuulemma kovin mukavaa sakkia.

Wallabit ovat mun lemppareita Australiassa. Parkkipaikalla matkalla Wineglass Bayn näököalapaikalle tapasimme wallabin, jolla oli pikku-Joey pussukassaan. Kuin sulosta! Kovin oli kesyyntynyt tämä yksilö, sillä hän söi pähkinöitä suoraan kämmeneltä.

Road trip in Tasmania
Tarkkasilmäiset huomaavat pennun pussissa.
Road trip in Tasmania
Etsiköhän hän kyytiä?

Mitä jäi mieleen kiertoajelusta?

Wallabi Wineglass Baylla oli ehdottomasti yksi, jota olen muistellut paljon jälkikäteen. Paikoista jäi parhaiten mieleen Pirates Bay. Pirates Baylla kävimme heti ensimmäisenä päivänä, ja varmaan nimensä ansiosta jäänyt mieleen. Vaikka eipä kohde huono ole muutenkaan! Violetit ja lilat simpukankuoret ja kivet koristavat vieläkin olohuoneeni seinää. Tasmanian luontoa ei voi kehua liikaa – se yksinään on jäänyt mieleen ja sitä kaihoisasti muistelen aina välillä.

Road trip in Tasmania
Pirates Bayn upea värimaailmat

Meidän lyhyet kävelyretkemme luonnon keskellä olivat upeita. Emme voineet lähteä kunnon trekeillä kansallispuistoihin huonon varustuksen vuoksi, mutta yllättävän paljon pääsimme silti näkemään ihan perus-Conssit jalassa. Ei paljoa vaatinut, että pääsi kokemaan upeita luontoelämyksiä.

Road trip in Tasmania
Wineglass Bay -näköalapaikka

Ällöttävin osa roadtrippiämme oli ruoka: elimme todella pienellä budjetilla, enkä rehellisesti sanoen muista mitään yksittäistä ruokailua reissulta. Varmaan johtuu ruoan traagisuudesta: elimme purkkispagetilla ja paahtamattomalla vehnäpaahtoleivällä. Nam! Usko pois, tällä ruokavaliolla ei elä kukaan muu kuin yli-innokas pyhällä hengellä ja innokkuudella elävä rahaton 19-vuotias. Nyt jos menisin Tasmaniaan, söisin varmaan vain kalaa ja paikallisia erikoisuuksia. 

Road trip in Tasmania
Naaaaaaaaaam……. not

Paku. Elämäni ensimmäinen pakuseikkailu, ja vieläpä ehkä parhaassa maassa missä sen voi kokea. Tasmaniaa suosittelen kovasti: lyhyet välimatkat ja rauhallinen liikenne sopii epävarmemmallekin ajajalle. Pro tip: Jos leiriytymistä ei ole erikseen kielletty, se on sallittu kaikkialla. Näin ainakin vuonna 2011.

Road trip in Tasmania
Pakuelämää

Ajoimme sademetsän läpi huonoimmalla mahdollisella kelillä, parkkeerasimme yöksi rannoille ja vietimme piknikkejä meren äärellä. Tapasimme paikallisen kalastajan Bay of Firesilla, ajauduimme heviporukan kotibileisiin huudattamaan Judas Priestia ja yksi meistä pelästyi ”karhua”. Pusikossa ei ollut karhu, siellä oli rusakko tai vastaava.

Road trip in Tasmania

Yksittäiset hetket, jotka jäivät Tasmaniasta mieleen, ovat täynnä iloa, kauneutta ja intoa. Huikeita jaettuja muistoja, huikeita ajomaisemia, huikeita elämyksiä. Jos sinulle tarjoutuu mahdollisuus kokea Australiaa hieman eri kantilta, suosittelen Tasmaniaa lämpimästi! Seuraavasta kirjoituksestani löydät vielä tarkemmin ajoreittimme – lisäkuvien kera!

Ja muistathan, että mut löytää myös täältä:
FB @DramaOnTheRoad
IG @dramaontheroad

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.