fbpx Skip to content

Arjen ilmastohaaste – mitä MÄ muka voin tehä?

Nyllähti! Englanti meinaan. En tiiä mikä siinä alko tökkiin, mutta alkopa vaan. Niin lennosta vaihdan nyt suomeksi ja katotaan mitä tästä nyt sit oikeen tulee. Varmasti vielä kirjoitan englanniksikin etenkin matkapostauksia, mutta suomi tuntuu nyt luontevammalta, ja on tuntunut jo hetken aikaa. Jos siis kestät tampereemmurretta ja mun puhekieltä, niin tervetuloo lukeen tänkin kirjotuksen jälkeen (tai edes tän kirjotuksen loppuun)!

En alota millään kevyimmällä aiheella kielenvaihdoksen yhteydessä: nimittäin arjen ilmastohaaste vaati multa hetken miettimisaikaa ja Alko-reissun. Jos joku miettii mistä keksin nimenomaan arjen ilmastohaasteen enkä vain yleisesti löpise ilmastonmuutoksesta ja yksilön vastuusta, niin käy lukaseen pohjalle Saanan kirjotus: Tee ilmastolupaus | Arjen ilmastohaaste paremman huomisen puolesta. Luin ton jo muutama viikko takaperin, mutta kuten jo sanoinkin niin kesti hetki aikaa sulatella ja ennen kaikkea pohtia ne omat lupaukset. Haluan, että nää on realistisia mun arjessa ja oikeesti tulee toteutuun. Pohjalle luin Anna-Katrin kirjoituksen ammattilaisen näkökulmasta: Lentomatkailun päästöt – ja mitä niille tulisi tehdä. Anna-Katrin kirjoitus on ihanan faktapohjainen, lukuihin perustuva, syyttävän sormen pois jättävä. Toki muitakin olen lukenut, mutta tuo on avannut silmiä ehkä eniten.

Tähän pohjalle voisin kertoa hieman faktoja omasta elämästäni: olen pääpainotteisesti kasvissyöjä, mutta kulutan myös kalaa. Omistan auton ja yksityisautoilen päivittäin; ajokilometrejä noin 10k/vuosi eli keskivertoa vähemmän, mutta silti. Viime vuodet olen lentänyt noin 3-5 menopaluulentoa Euroopassa vuosittain, joista noin puolet suoria lentoja. Helsinkiin menen junalla, muualle helposti autolla ihan aikataulun vapauden takia. Yritän ostaa suomalaista ja luomua kun mahdollista. Halpavaateliikeihminen en ole, mutta shoppailen spontaanisti. Viime vuosina vaateostokset ovat painottuneet suomalaisiin merkkeihin kuten Uhana Design, Globe Hope ja mitä näissä Tampereen ihanissa kivijalkaliikkeissä nyt myynnissä on. Kirppareilta teen myös löytöjä.

Mutta sitten asiaan: mun 10 ilmastolupausta.

No 1. Kissojen ruoat kotimaasta
Järkyttävää ehkä laittaa tämä ensimmäiseksi, mutta tää on helpoin lupaus minkä voin tehdä. Oon tähän mennessä tilannut Zooplussalta markettihintasta mutta laadukkaampaa kissanruokaa – tulevat Saksasta ja Posti tuo kotiovelle. No, kissat saa nyt tyytyä vähän ”huonompaan” ruokaan kunnes mulla on joskus varaa ostaa niille laadukasta suomalaista. Vaikka Latz, Sheba yms tulevat ulkomailta Suomeen, mun mutu veikkaisi näillä olevan pienemmät kuljetuspäästöt kuin mun yksittäisellä paketilla. Sanokaa, jos oon väärässä, koska ei oo mitään pahempaa kun mutu tässä ilmastokeskustelussa.

No 2. Maksimissaan 2 menopaluulentoa vuodessa…
…jos on olemassa parempi kulkuneuvo Eurooppaan. Kuten tuosta Anna-Katrin kirjoituksesta saatoitte lukea, laiva ei ole vaihtoehto. Potkurikone on tamperelaiselle melko hyvä vaihtoehto, koska Tampere-Pirkkalasta nousee lähinnä pieniä potkurikoneita. Harmi vaan, että harvaan paikkaan pääsee täältä suoralla lentoyhteydellä. Ja se taas tuo oman dilemmansa asiaan, kun pitää suosia suoria yhteyksiä. See my problem? Onneksi voi kompensoida!

Arjen ilmastohaaste

No 3. Vaateostokset kotimaista
Tästä jo mainitsinkin, että tämä on ollut realiteetti jo muutaman vuoden ajan. Ostan kalliimpaa, mutta ostan harvemmin ja parempaa. Aion myös keskittyä enemmän kirppailuun, koska miksi ostaa uutta ja kallista kun voi ostaa halpaa ja vähän käytettyä? Sama pätee toki myös ruokaan, käsitöihin yms. Elintärkeitä suomalaisia asioita meidän vatsoille, kulttuurille ja kansantaloudelle. Tue suomalaista! Vinkkinä: MunaEggsPress on erinomainen tapa tilata suomalaista lähellä tuotettua ruokaa, eikä se ees oo paljoa kalliimpaa kun kaupan safka.

No 4. Hygieniatuotteet ja meikit = orgaanista, vegaanista
Tähänkin olen aivan hiljattain, nyt syksyllä, siirtynyt. Yllättynyt siitä, että kaupoissa on jo tarjolla melko ”normaaliin” hintaan vegaanisia hygieniatuotteita, joissa lukee selkeästi ovatko ne luomua tai mitä ne sisältää. Ja monesti ajattelen, että jos luontoystävällisyydellä ei mainosteta, ei tuote sitä ole, joten turha alkaa lukemaan pientä pränttiä. Ja tähän kategoriaan kuuluu tottakai myös pesuaineet! Muutamiin merkkeihin oon tutustunut ihan nettisivupohjalta, mutta vanhoja tuotteita vielä jäljellä. Seuraavaksi sitten ympäristöystävällisten tuotteiden testaus.

No 5. Hybrid-auto
Mulle tulee tammikuussa uusi auto! Ja tiedän, uuden auton tilaaminen itsessään on synti. Mutta, se on hybridi, ja tarkoitus on ajella sillä pitkään. Pohdin, että koska autoilen kuitenkin jonkin verran ja melkolailla kaupunkialueilla, niin saan vuosittaista hiilijalanjälkeäni alas panostamalla uudempaan tekniikkaan. Sähköauto ei ikävä kyllä vielä ole kovin realistinen. Ja vaikka uuden auton tilaaminen itsessään tuottaa hiilijalanjälkeä, se varmaan (toivottavasti) on tasaantunut 10 vuoden sisään kun hybreilen meneen. Taas se kuuluisa mutu, ai kauhee. Mutta jälleen taas sanon, onneksi voi kompensoida! Kuka sen sano, että vaan lennot pitäisi/voisi kompensoida? Pienellä vaivalla saa selville ajamiensa kilometrien päästöt ja tulee hyvä mieli kompensoinnista 🙂

No 6. Kotimaanmatkailu
Tätä on tullut harrastettua muutenkin liian vähän! Lappi ja laskettelu, Itä-Suomen murre ja Koli, Rauma. Niin monia lemppareita, jotka ovat hävinneet Lontoolle, Irlannille ja Amsterdamille. Well no more, my darlings! Lupaan muuttaa ainakin yhden ulkomaanreissun vuodessa kotimaanreissuksi.

No 7. Kierrätys
Kierrätän jo pahvit, paperit, lasit, metallit ja tottakai biojätteen. Tästä lähin muovitkin. Ainut asia mikä on estänyt, on se että kaikki muut noista kierrätyslaatikoista löytyy taloyhtiöltä… Mutta eipä Tampereen keskustassa asuvalle ole Rinki-ekopisteet kaukana, lähin itseasiassa Tammelantorilla 200m päässä. Löydä lähin Rinkisi täältä ja kierrätä säkin!

Arjen ilmastohaaste

No 8. Kertakäyttötuotteet historiaan
Välillä pitää tiskaa, jopa juhlien jälkeen, niin v***umaista kun se onkin. Onneks kutsun isoja joukkioita kylään harvoin, taidan harventaa edelleen tän lupauksen myötä 😀 Koskee tottakai myös muita kertakäyttötuotteita, kuten muovipussit, kahvikupit yms. Älä osta mitään, minkä tiedät menevän roskiin vuoden sisään.

No 9. Maitotuotteiden vähentäminen
Se vaikein. Kauhistuin itseäni, kun sain tän ajatuksen päähäni. Ja sitten mietin, että ”No nyt kun se on ajateltu, voiko enää perääntyä hyvällä omallatunnolla?” Ja ei voi. Joten tästä lähin kulutan max 500g/kk maitotuotteita. Keskittynee juustoihin tämä lupaus. Etenkin näin joulun aikaan tämä on lähes mahdoton. Mutta! Oon sen verran yllytyshullu, että saan yllytettyä itseni näihin, vaikka niistä ei kukaan muu tietäisi. Onneksi on upean laajat soija- ja kauratuotteet kaupoissa, niistä ammentaen ei paljosta joudu luopuun (paitsi leipäjuusto, mozzarella, parmesaani ja sinihomejuusto, oh how I’ll miss you!).

No 10. Rahan sijoitus
Tämä on ehkä se omasta mielestäni tärkein ja jos et mitään muuta lupausta tekisi, tee tämä: mieti todella tarkkaan, mihin rahasi laitat. Me eletään markkinataloudessa ja rahalla on voimaa. Se minne euros kannat, voimistuu, ja se mistä otat ne pois, muuttaa tapojaan, jotta saisi ne takaisin. Kaikki haluaa euroja. Mieti todella tarkkaan mihin ne annat, mitä toimintaa tuet. Sanotaan, että yksilö ei voi tehdä ilmastonmuutokselle mitään, koska teollisuus ja infrastruktuuri. No, arvaas mitä? Teollisuus kyllä seuraa meidän euroja.

 

Herääkö sulla jotain ajatuksia tästä listasta? Haluan vielä painottaa, että mulla ei ole asiantuntijuutta näihin lupauksiini. Mielelläni kuulen faktoja, joiden mukaan nämä eivät olekaan hyvästä, koska en mä mitään puhdasta omatuntoa tässä hae. Toki sekin on kiva, mutta tärkeintä on kyllä oikeasti ja aidosti, että näistä asioista olisi apua in the bigger picture.

Viimeiseksi haluan vielä sanoa, että lähde säkin mukaan arjen ilmastohaasteeseen! Jaetaan juttumme #arjenilmastohaaste ja inspiroidaan toisiamme (ja muita)! 

Ja muistathan, että mut löytää myös täältä:
FB @DramaOnTheRoad
IG @dramaontheroad

Arjen ilmastohaaste

3 Comments

 1. Ah, vihdoin pääsin tämän sun juttusi pariin (eli olen taas Uuden-Seelannin-seikkailujen jälkeen palannut suloiseen Satakuntaan ja TOIMIVAN nettiyhteyden äärelle). Ensinnäkin KIITOS, että otit haasteen vastaan ja toit esiin tosi hyviä pointteja, jotka kolahtavat omaankin arkeen. Kuten kissanruoka, mitä en edes tajunnut nostaa omissa pohdinnoissa ja lupauksissa esiin. Me ollaan kyllä tähänkin asti ostettu kissoille markettiruokaa, mutta noin vuosi sitten vaihdettiin tölkkitavarasta yksittäispakattuihin pusseihin. Pitänee vaihtaa takaisin, sillä se kuuluisa mutu kertoo, että tölkkiruoka lienee yksittäispakattuja pusseja ajatellen astetta ekologisempaa. Vaikka meidän omatoimisesti ulkoilevat pirpanat hankkivat osin ruokansa itse, kuluu kaupan kissanruokaa silti ihan kiitettävästi.

  Uuden-Seelannin reissupakuelämää varten ostin Lifesta matkalle mukaan Marseille-saippuan (siis oliiviöljysaippuan, en missään nimessä palmuöljyversiota, vaikka sitä samalla nimellä myydäänkin). Reissussa käytin sitä niin pyykkeihin, tiskeihin, iholle, hiuksille kuin kasvoillekin. Ajattelin, että jos se toimii reissussa hyvin, se tulee käyttöön kotonakin. Haju ei ole mitä ihanin, mutta onneksi se ei haise iholla enää jälkikäteen. Omiin hiuksiin se ei lopulta oikein toiminut. Ekalla kerralla tuntui siltä, että hiukset oikeesti puhdistui, mutta seuraavilla kerroilla tukassa oli sellainen klähmäinen fiilis. Ehkä tukka siihen tottuisi, en tiedä, mutta jos nyt otan sen käyttöön edes iho- ja kasvosaippuana pysyvästi, vähenee purkkitavaran ostaminen jo jonkin verran. Käytettiin ko. saippuaa kahden hengen kesken kuukauden ajan, ja 90% kuuden euron saippuapalasta tuli meidän mukana takaisin kotiin. Eli ihan kivan pitkäkestoiseltakin tavaralta vaikuttaa. Ja ympäristöystävälliseltä, tietty.

  Nyt mun tehtävälistalla on vihdoin laskea kuluneen vuoden lentojen kompensaatiolasku ja etsiä niille kohde. Seuraava kysymys kuuluukin, miten voin varmistua siitä, että kompensaatiot menee lyhentämättöminä juuri sinne, minne haluan niiden menevän.

  • Tervetuloa takaisin kotiin arkituskailujen ääreen! 😀
   Itse luotin Anna-Katrin vinkkeihin kompensoinnin suhteen ja kompensoin YK:n Climate Neutral Now kautta. Kiva, että pääsi valitsemaan myös budjetin mukaan kompensointikohteen 🙂 Hyvä vinkki toi saippua!! En kans ehkä hiuksiin sitä testaisi (koska Love Beauty and Planet on pelastanu hiusteni omantunnon) mutta muuhun toimisi! Budjettikin tykkäisi tuosta saippuasta 😀
   Sama ongelma itsellä tulossa kissojen ruoan kanssa, tykkäävät enemmän niistä yksittäispakatuista pussukoista, mutta alumiinipurkki on niin paljon helpompi kierrättää, että pitää etsiä laadukas purkkiruoka!

   • Meillä itse asiassa helpottui yksittäispussien kierrätys, kun energiajakeen keräys vaihtui muovipakkausten keräykseksi vuodenvaihteessa koko kaupungin alueella. Nuo kissanruokapussit saa nimittäin lajitella pakkausmuovin mukana. Mutta en silti tiedä kumpi olisi kestävämpi vaihtoehto, purkki- vai pussiruoka? Paras olis varmaan vaan antaa kattien saalistaa pihalta kaikki ruokansa! 😹

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.